5.2.2012

Mamman mähmäpullat

Minun äiti eli mamma tekkee parasta pullaa ikinä. Eihän se ole kuitenkhan oikein, että vain met häntä lähellä olevat saamme niistä nauttia. Tässä postauksessa paljastan mamman mähmäpullien ohjeen ja jopa hiukan havainnoillistan miten sen teko tapahtuu :) Tehimä kaksinkertaisen taikinan, jottei pullat ihan heti lopu! Mulla oli eilen kaveri kylässä ja hänen kans touhuttiin ja leivottiin.

1. Lämmitä 1 litra maitoa kädenlämpöiseksi
Punainen tai sininen, ihan miten tykkäät.
 2. Sulata paketti hiivaa lämpöiseen maitoon.
Siitä vaan murusiksi.
 3. Sulata 400g margariiniä ja anna sen jäähtyä.
Leivontaan soveltuvalla margariinilla mentiin.
 4. Lisää maitoon sokeri (4dl), suola (4tl) ja osa jauhoista.
Kauheen kätevä tommonen vähän isompi astia.

Pyyhi välissä pöydälle kaatuneet sokerit. Ei haittaa vaikka vähän sotkee :)

Sinne vaan suolat sekaan!

Näppituntumalla kaatelet vähän yli puolet jauhoista.
 5. Lisää jäähtynyt rasva ja loput jauhoista, joita tuli siis yhteensä 2 kg.
nam nam, tuntuu käsissä kivalta. Pyörittele taikinaa, että rasva sinne imeytyy ja lisää sitten loput jauhot.
 6. Anna nousta noin 30 min.
Liina päälle niin ei taikina palellu näillä pakkasilla :)
 Taikina saapi nousta kunnolla ja sitte aletaan leipomaan. Met taisimma laittaa taikinan neljään osaan ja tehimmä seuraavat hommat aina yhelle taikinapallerolle kerrallaan.

7. Kaulitte taikinasta kaunis levy
Kas näin
 8. Lisäthän se kuuluisa mähmä eli ensin sekotat punaista Floraa(koko paketti) ja tomusokeria (3-4 dl) keskenhän. Lätkit mähmäkekoja taikinalevyn päälle ja levität.
Ai, että tullee hyvvää. Suosittelen syömään palasen raakanaki..
 9. Taittele levy kolminkerroin ja leiko suikaleiksi. Ota yks suikale kätteen ja pyöräytä kierteelle. Muotoile keräksi ja taita suikaleen pää kerän alle.
Mamma osaa muuten ton kerälle pyöräyttelyn paljon paremin ku mitä me osattiin.

Voitele kananmunalla ja ripottele hienotsokerit pintaan. Uunissa 225 astetta ja sen aikaa, että saavat kauniin värin.

Meijän kerät vähän aukeili, mutta ei se makuun vaikuttanu. Täytyy kyllä sanoa, että mamma tekee edelleen paremmat. Mutta harjoitus tekee mestarin!
Lasi kylmää maitoa ja höyryävä pulla. Kyllä kelpaa. 
Anna mennä, ei se leivonnankaan tartte olla aivokirurgiaa!

4 kommenttia:

Saara kirjoitti...

Omnom, näyttääpä hyvälle! :) Tulin tänne vastavierailulle ja tuo sivupalkin kuvaus itsestäsi on myös täydellisen osuva kuvaus minusta! :D Oon just tuommonen intoilija, projekteja aina kesken ja kaikkee uutta pitää silti kokeilla HETI! :D

Mukavaa alkavaa viikkoa! :)

Irmeli kirjoitti...

Ou jee, mukava tietää ettei ole yksin maailmassa :)

Anonyymi kirjoitti...

Nam nam nam! Ihanan nälöisiä pullia! Pitääpäs kokeilla joskus. :)

Irmeli kirjoitti...

Kannattaa kyllä ehottomasti, nameja tullee :)